sunnuntai 15. lokakuuta 2017

RUOKAA !!

Morjesta pöytään, jostain kumman syystä edellisen postauksen linkki ei ole toiminu ihan silleen, kun pitäisi. Sen pääsee kyllä lukemaan, vaikkapa sitä edeltävän postauksen kautta, kun rullailee alas, sieltä pitäisi löytyä "kaikki" tms ja sieltä löytyy kaikki kirjoittamani blogitekstit tältä reissulta!!

Päätin, että kun syöminen on jokaisen ihmisen iso osa elämää ja varsinkin niillä, jotka sattuu treenaamaan pikkasen enemmän, ni pyhitän yhden postauksen sapuskalle. En tosiaankaan aio pitää mitään ruokasaarnaa makroista, kun itsekin tiedän niistä sen välttämättömimmän. Ajattelin kertoa siis teille paikallisesta ruokakulttuurista sekä paikallisista herkuista.

Skotlantilainen ruoka on osittain melko samanlaista kuin Suomessakin. Ehkäpä suvereenein ero ruoassa on täällä hinta, koska elintarvikkeista ei makseta veroa. Eli Suomen hintojen jälkeen ensimmäiset ajatukset ruokakaupassa oli melko riemukkaita, lähes viikon ruuat sai jotakuinkin +-25 eurolla, joka on opiskelijabudjettiin enemmän, kuin toivottua!! Toinen ääripää edulliselle ravinnolle onkin sitten valitettavan luonnollisesti ylipaino.
Täällä ei tosiaan tunneta käsitettä ruisleipä ja kaikki katsoo ehkä hieman karsastaen myös täysjyvätuotteita. Paahtoleipä on yleensä valkoisesta viljasta, kuten muutkin paistopisteiden tuoreet leivät, jotka tästä syystä ovat jääneet sinne hyllyyn tyystin koko reissun ajan. Sitten kun suomalaiset laittaa yleensä paahtoleivän päälle sitä voita plus leikkeleet, juustot ja pupun ruuan, niin täällä se on voita, marmeladia, hilloa tai juustoa. 
Itselle ei kuitenkaan mahdu järkeen se, että on edullisia ja laadukkaita raaka-aineita valmistaa ruokaa, niin sitten mennään kuitenkin sieltä, missä aita on matalin. Ensimmäisen kuukauden jälkeen julkaisin facebookissa päivityksen, joka käsitteli kahvihuoneessa kanssaolijoiden evästarjontaa. Olin sillä hetkellä huoneessa ainoa, joka joi vettä, ruoka oli itse tehtyä, en syönyt sipsejä/naksuja ja lautasellani oli jotain vihreää.
Olin hienosti napsinut kuvia paikallisesta ruokakaupasta, mutta en pysty liittämään niitä tähän. Kuvasin leipähyllyjä, jotka notkuvat valkoista viljaa ja vihanneshyllyjä, joissa on vihanneksen pilkottu valmiiksi ja eritelty vielä erilaisiin pakkauksiin käyttövalmiina, kaikki on siis tehty kirjaimellisesti helpoksi täällä. Myös hedelmiä löytyy valmiiksi viipaloituna pikareissa. 
Vaikka olenkin reissun aikana syönyt todella terveellisesti, koska siihen on annettu loistava mahdollisuus täällä, niin onhan niitä lipsumisiakin kyllä sattunut ja se on minusta täysin tervettä. Usein olen kuitenkin kahvihuoneessa törmännyt pitkiin katseisiin, joita luodaan minun lautaselleni ja usein kysytäänkin, miksi syön vapaehtoisesti jotain sellaista mikä maistuu pahalle :D

Skotlantilaisten päivittäiset ateriat jakautuvat melko samalla tavalla kuin Suomessakin. Täällä harvoin kuitenkaan syödään kahta lämmintä ateriaa päivässä ja puolen päivän tienoilla olevalla ruokatauolla syödäänkin jotakin kevyttä, millä pärjää sitten siihen kuuluisaan kello viiden teehen saakka, jolloin täällä syödään vasta se päivän lämmin ja kunnollinen ateria.
Erikoisimpia versioita erilaisista aterioista ovat olleet mm. paahtoleipää, jonka väliin on laitettu  kylmää papukastiketta ja kunnon höttövehnäleivän väliin on laitettu voin ja hillon lisäksi sipsejä :D

Muutaman kerran olen reissun päällä syönyt niin sanotun skotlantilaisen aamupalan, joka on ollut todella hyvä veto, koska sillä jaksaa päivää pitkän matkaa. Siihen kuuluu yleensä itseleivottua leipää, haggista, kananmunia haluamassasi muodossa, paikallista makkaraa, papukastiketta, paistettuja herkkusieniä ja tomaattia, vihanneksia ei niihin aterioihin tuhlata!
Haggis on skotlantilainen perinneruoka, joka paistetaan lampaan mahalaukussa, uskokaa tai älkää. Siinä on täytteenä usein kaurahiutaleita, riisiä, lampaan maksaa, keuhkoa, sydäntä ja ihraa, lisäksi sipulia, mausteita ja suolaa. Ennenkuin järkytytte, niin se mahalaukku otetaan paistamisen jälkeen pois. Haggis muistuttaa maultaan ehkä ryynimakkaraa tai tamperelaista mustaa makkaraa, hyvää se kumminkin on, kun ei ajattele ruuan sisältöä sen enempää!

Kuvassa skotlantilainen aamiainen plus kahvi ja tuoremehu


 Vanhusten ravitsemuksesta ollaan Suomessa hyvin tarkkoja, mutta täällä heidän proteiinin saantinsa on ainakin todella heikkoa. Aamupalalla he voivat valita Kellogseista, riisimuroista, munakokkelista, pekonista tai puurosta, jonka jälkeen heille tarjoillaan teetä tai kahvia. Aamupalalla ei tarjota yleensä mitään kylmää juotavaa, ehkä tilkka vettä lääkkeiden kanssa. Kahvin tai teen kanssa potilaat saaavat paahtoleipää, jonka päälle sitten hilloa tai marmeladia. Lounaalla on usein keittoa ja valmiiksi tehtyjä voileipiä sekä tietenkin teetä tai kahvia, mutta ei kylmää juotavaa. Päivällinen on usein tukevin ateria, mutta proteiinin saanti koostuu usein pienestä määrästä papua tai kanaa, punaista lihaa en ole tainnut nähdä kertaakaan. Tällöinkin ruokajuoma on teetä tai kahvia. Jokaisen ateria välissä tarjotaan vähintään kerran teetä tai kahvia ja lisukkeena teekeksejä.
Jääkaapista löytyy kyllä erilaisia mehuja, yllätyksekseni myös karpalomehua, mutta niitä tarjotaan potilaille todella harvoin. Se on itseasiassa riippuvaista, ketä on vuorossa töissä, jotkut kiertää mehu-ja vesikannujen kanssa aamuisinkin ja tarjoaa viileää juotavaa. Jotkut potilaat ovat tästä todella iloisia. Sinänsä en ihmettele, miksi on paljon virtsatieinfektioita tai mummukat on muuten vähän normaalia enemmän sekaisin, kun vuorokaudessa saatavien nesteiden määrä on todella pieni.

Yhteenvetona Skotlanti on kohdellut meitä ravitsemuksellisesti hyvin. Ensi viikolla lähdemme perjantaina pienelle roadtripille pohjois-Skotlantiin, Invernessiin. Innolla odotan, koska joitain Outlanderin kohtauksia on kuvattu Invernessissä. Invernessin lähimaastosta alkaa Highlandit, eli ne kuuluisat Ylämaat sekä lähistöllä on se kuuluisa Loch Nessin järvi, niin sitä ei tiedä jos vaikka rikotaan ensi viikonloppuna suuri myytti Loch Nessin hirviöstä.

Kuulumisiin!!

P.S. TJ 19!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti